Groendomein en Speeltuin Sint-Pietersburcht

Voorwaarden

Ben je op zoek naar een toffe speeltuin? Zet dan koers naar Sint-Pietersburcht.

In mei, juni en september is de speeltuin enkel op zaterdag en zondag van 13.30 u tot 18.30 u. In juli en augustus is de speeltuin elke dag open van 13.30 u. - 18.30 u. De coronamaatregelen blijven wel onverminderd van kracht. Een tafeltje reserveren is niet nodig.


LET WEL: SINT-PIETERSBRUCHT IS EVEN MOEILIJK BEREIKBAAR

Door nutswerken in Scheeveld is deze straat overdag afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit betekent dat Sint-Pietersburcht niet bereikbaar is vanuit Scheeveld (en de Zeutestraat), noch voor fiets- als voor autoverkeer. De werken lopen tot eind augustus 2021.

Voor fietsers is er een omleiding voorzien langs de fietssnelweg aan het spoor.

Voor autoverkeer is het enkel mogelijk om Sint-Pietersburcht te bereiken via Klein Mechelen en de Beukelbaan.

Busverkeer is vrijwel onmogelijk omdat er geen (of zeer moeilijke) draaimogelijkheden zijn in de Zeutestraat. Best is om de kinderen dan af te zetten en op te halen ter hoogte van de bushaltes van De Lijn in de Hof ten Berglaan. Van daaruit is het nog ongeveer 1 km wandelen.


Sint-Pietersburcht, een prachtige natuurspeeltuin

In de schaduw van het fort ‘Sint-Pietersburcht’ ligt een prachtig speelparadijs. Je kinderen amuseren zich in de zandbak en klauteren vrolijk van het ene naar het andere milieuvriendelijke speeltuig. In de bloemenweidemoeras­vijver en vleermuizenbunker leren ze bij over de natuur. Niet voor niets werd Sint-Pietersburcht in 2019 verkozen tot een van de beste natuurspeeltuinen van Vlaanderen. En terwijl de kinderen ravotten, geniet jij in de cafetaria of op het terras van een drankje.

 

Deel van de fortengordel

Sint-Pietersburcht, ook gekend als ‘Redoute van Puurs’, maakt sinds 1912 deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het is gelegen naast de historische spoorlijn van Puurs-Baasrode, tussen Fort Bornem en Fort Liezele. Tijdens WOI fungeerde het als extra defensiepunt tussen beide forten. In 1954 werd het domein omgevormd tot een klassieke speeltuin. En in 2002 kreeg het zijn huidige vorm – met als uitbater Natuurpunt Klein-Brabant. Voorzitter Koen Grolus vertelt je meer over de werking van de speeltuin.

Ook als je minder mobiel bent …

Samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands, vzw Fort van Liezele en Natuurpunt Klein-Brabant werden door de vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht vijf ‘wombats’ aangekocht. Dat zijn speciale rolstoelen op luchtbanden die op allerlei minder goed toegankelijke terreinen kunnen worden ingezet. Ook hier kun je dus zo’n wombat reserveren.

Procedure

Rondleiding

1. Scholen

  • Reserveer vooraf je bezoek via het vrijetijdsloket.
  • Alle dagen in mei, juni en september.
  • Leerlingen zijn maximum 9 jaar oud.

2. ​​Rondleiding buiten de uren 

Bedrag

  • scholen van Puurs-Sint-Amands: gratis inkom + 1 consumptie per dagdeel (maximum 2 dagdelen) 
  • ​​scholen buiten Puurs-Sint-Amands: 1 euro inkom + 1 consumptie per dagdeel (maximum 2 dagdelen) 

Aandachtspunten

​De speeltuin is open:

  • vanaf 8 mei tot eind september: elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 18.30 uur
  • in juli en augustus: elke dag van 13.30 tot 18.30 uur

Opgelet:

  • Dranken, ijsjes en chips zijn verplicht af te nemen in de cafetaria.
  • Het domein is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Honden zijn niet toegelaten in de speeltuin.

Bijkomende informatie

​Adres: Scheeveld 18, 2870 Puurs​