Groendomein Hof van Coolhem

​​​​​Hou je van wandelen in de natuur? Gecombineerd met een snufje cultuur? Kom dan naar het groendomein Hof van Coolhem.

Het culturele Hof van Coolhem in Kalfort was ooit eigendom van de Cisterciënzers en verbaast nu alle bezoekers met zijn mix van natuur en cultuur. 

Het oude poortgebouw is vandaag een brasserie met een gezellig terras. Schijnt de zon? Nestel je dan hier met een verfrissend drankje en geniet van het zicht op de rode beuk met een stamomtrek van zes meter. Indrukwekkend!

 
Ben je op zoek naar een mooie feestzaal? Huur dan de schuur naast de brasserie.


In het domein is de vriendenkring "Hof van Coolhem" actief. Zij zetten zich in voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het parkdomein. De vereniging heeft zowel aandacht voor de natuur als het cultureel en historisch erfgoed. Ze realiseert in het groendomein milieu-educatieve projecten en verzorgt wandelingen en manifestaties:

Infopad
Langs het infopad verneem je heel wat uiteenlopende ‘eigenaardigheidjes’ over het Hof van Coolhem. Je maakt kennis met de geschiedenis, de planten en dieren van dit gemeentelijk groendomein. Het infopad is volledig bewegwijzerd.

Schietstand
De schietstand van de laatste privé-eigenaar van het domein Hof van Coolhem werd grondig gerestaureerd. Dit gebeurde met respect van de authentieke opstelling.

Compostsite
In de compostsite kom je meer te weten over thuis composteren en kringlooptuinieren. Er worden verschillende compostsystemen tentoongesteld.

Viezebeestjestuin
Geïnteresseerd in mieren, duizendpoten, miljoenpoten, lieveheersbeestjes, mijten, pissebedden, bladluizen, spinnen, vliegen, springstaarten, wormen, slakken en mollen? Breng dan zeker een bezoekje aan de viezebeestentuin.

Bijentuin
In deze tuin vind je in de gemengde borders een ruim aanbod van verschillende soorten bijen- en vlinderplanten. Maak door het kijkvenster van de bijenhal kennis met de wondere wereld van de bijen. Breng ook een bezoekje aan het bijenhotel.

Rustplaats watervogels
Watervogels kunnen veilig vertoeven op het vlot in de grote vijver.

Aspergetuin
De talrijke informatieborden en het geluidsfragment in de aspergeluifel geven je een goede kijk op de ‘Asperges de Calfort’. Van midden april tot 24 juni speuren vrijwilligers van de Vriendenkring van het Hof van Coolhem naar barstjes in de bermen. De beste manier om de witte asperge te oogsten!

Hoogstamboomgaard
In deze boomgaard vinden we nog oude fruitrassen terug. Het snoeien en oogsten van het fruit uit de hoogstamboomgaard gebeurt door Velt Klein-Brabant. Het fruit wordt in het najaar geperst tot lekker sap.

Kruiden- en hortensiatuin
Kruiden zijn verbonden met kloosters en abdijen. Kruiden mogen dan ook niet ontbreken in de voormalige refugie van de St-Bernaerts monniken. Kruiden zijn er voor culinair, medicinaal en cosmetisch gebruik. Naast kruiden bloeien er tot laat in de herfst verschillende soorten hortensia’s.

Schapenstal
In het domein vind je een kudde Voskopschapen, een zeldzaam huisdierenras. De stal wordt gebruikt voor verzorging van schapen, voor een ooi die moet aflammeren en het bijvoederen van de dieren.

De Vriendenkring van het Hof Van Coolhem

Wil je meewerken in de Vriendenkring Hof van Coolhem of heb je een vraag rond de werking? Neem dan contact op met Piet Amelinckx (tel. 0475 92 68 35).

Bekijk hier foto's van de Vriendenkring Hof van Coolhem.




 

 

Voorwaarden

  • ​​Iedereen is welkom.
  • Het groendomein is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Procedure

Gidsbeurten zijn mogelijk. ​
  • Aanvraag voor een gidsbeurt gebeurt minstens drie weken vooraf:
    • voor scholen van onze gemeente via het vrije tijdsloket of dit aanvraagformulier.
    • voor scholen van buiten de gemeente en andere groepen via Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland, info@tkbs.be.
    • Een groep bestaat uit maximum 25 personen per gids.
  • ​Wil je meer weten over de natuur, de aspergeteelt en het erfgoed van deze regio? De vriendenkring van het Hof van Coolhem organiseert samen met de natuurgidsen Klein-Brabant en de toeristische gidsen van het Scheldeland elk jaar een aantal gratis rondleidingen.

Bedrag

  • Een bezoek op eigen houtje is gratis.
  • Een rondleiding met gids kost:
    • gratis voor scholen binnen Puurs-Sint-Amands (aanvraag via vrije tijdsloket of via het aanvraagformulier)
    • 34 euro voor scholen van buiten Puurs-Sint-Amands (aanvraag via info@tkbs.be)
    • 60 euro voor alle andere groepen (aanvraag via info@tkbs.be)

Aandachtspunten

Openingsuren

  • zomer: dagelijks van 8 tot 21 uur (vanaf 1 april)
  • winter: dagelijks van 8 tot 17 uur (vanaf 1 oktober)

Bijkomende informatie

Contactinformatie