Veelgestelde vragen: publiek laden
Locatie van laadpalen
Betalen aan een laadpaal
Gebruik van de publieke laadpalen
Thuislaadstations
Bedrijven
Locatie van laadpalen
De Vlaamse overheid wil de laadinfrastructuur zodanig uitbouwen dat elke inwoner die met een volledig elektrisch voertuig rijdt en thuis geen laadstation kan installeren, binnen 250 meter van de woning aan een (semi)publieke laadpaal kan opladen. Hiertoe wil Vlaanderen tegen 2025 35.000 laadpunten voorzien.
Op basis van een inschatting van de publieke laadbehoefte bij de gemeenten en steden, is de gemeente Puurs-Sint-Amands op zoek gegaan naar potentiële locaties voor toekomstige laadinfrastructuur. Op deze kaarten kan je raadplegen waar in de toekomst nieuwe laadpalen komen.
Bovenop deze locaties zal het Agentschap Wegen en Verkeer instaan voor de plaatsing van (snel)laders langs de snelwegen.
Staat er in jouw buurt nog geen laadpaal, maar rijd je wel met een elektrische wagen en kan je zelf geen laadpaal plaatsen? Dan kan je via het ‘Paal-volgt-Wagen’ loket van de Vlaamse overheid de installatie van een paal in je buurt aanvragen. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan zal de laadpaal binnen een termijn van maximaal 6 maanden geplaatst worden.
Start hier je aanvraag voor een publieke laadpaal.
Als je zelf geen private parkeerplaats hebt, moet je gebruikmaken van de publieke laadpalen op straat, langs de snelweg,… en de semipublieke laadpalen (bv. bij jouw werkgever, op de parkings van sommige handelszaken,...).
Omwille van de veiligheid is het volgens de politieverordening niet toegestaan om kabels over de openbare weg, inclusief het fiets- en voetpad, te laten lopen. Je hindert daarmee voetgangers en andere weggebruikers, en je kunt aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.
Enkel uitzonderlijk kan de gemeente de plaatsing van een kabelgoot in het voetpad toestaan. De voorwaarden en het reglement kan je hier [voeg link toe] raadplegen.
Betalen aan een laadpaal
Voor de publieke laadpalen geplaatst en beheerd door Engie, betaal je met de app van Engie € 0,46 / kWh, incl. BTW. De laadprijs kan maximaal 4 keer per jaar geïndexeerd worden om te kunnen inspelen op fluctuerende elektriciteitsprijzen. Dit kan zowel een hogere als een lagere laadprijs voor de e-rijders als gevolg hebben.
Gebruik je een laadpas dan hanteert jouw laaddienstverlener (degene waar je de laadpas hebt aangevraagd) mogelijk een ander tarief. Raadpleeg daarom altijd je eigen laaddienstverlener. Voor vragen over de afrekening van laaddiensten, neem je contact op met je laaddienstverlener.
Gebruik van de publieke laadpalen
Zorg ervoor dat je het referentienummer van de laadpaal bij de hand hebt.
Thuislaadstations
Als je thuis een laadstation voor elektrische wagens installeert, kan je een belastingvermindering genieten voor de uitgaven die je daarvoor betaalt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024. De belastingvermindering varieert van 45 % naar 15 % van de uitgaven (tot een maximum van 1.500 euro), afhankelijk van het jaar van betaling van de uitgaven.
Het gaat over uitgaven voor de aankoop in nieuwe staat van een laadstation, de plaatsing ervan en de keuring van de installatie.
Het laadstation moet:
- in of in de onmiddellijke nabijheid van je woning geplaatst worden, en
- een intelligent laadstation zijn: de laadtijd en het laadvermogen moeten door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden, en
- enkel groene stroom gebruiken, engoedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme.
Meer informatie vind je hier.
Bedrijven
Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. De vermindering zal stelselmatig in de tijd worden afgebouwd.
De laadinfrastructuur moet vrij toegankelijk zijn. Dit ofwel binnen of buiten de normale openingstijden.
Voor investeringen tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 geldt een aftrekpercentage van 200%.
Voor investeringen tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150%.
Meer informatie vind je hier.
Ja, als je als organisatie of bedrijf op privédomein een laadpaal publiek toegankelijk maakt, dan ben je wettelijk verplicht deze laadpaal aan Fluvius te melden. Hier vind je het meldingsformulier terug.