Visum en verblijfsdocumenten om in België te verblijven

​​​Wil je als buitenlander lange tijd of permanent in België verblijven? Dan heb je misschien een visum nodig. Een visum is een sticker die op het consulaat in het paspoort wordt aangebracht. Het geeft je de toestemming om gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen. 

Er zijn verschillende soorten visa. Vraag je op de ambassade of het consulaat een visum aan? Dan zullen de medewerkers je onmiddellijk meedelen welk type visum je nodig hebt. 

Voorwaarden

​Je wilt voor lange tijd of permanent in België verblijven.

Procedure

Wil je voor lange tijd in België verblijven? Volg deze stappen:

  • Vraag je visum persoonlijk aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat in het land waar je woont.
  • Is er geen Belgische ambassade of consulaat in jouw land? Wend je dan tot de ambassade bevoegd voor jouw land. Meestal vind je die in een van de buurlanden.
  • Motiveer in een persoonlijk gesprek waarom je naar België komt.
  • Volg de voorgestelde procedure. Die is afhankelijk van je nationaliteit, de duur en het doel van je verblijf in België. 

Ben je onderdaan van een van de landen van de Europese Economische Ruimte (ERR)? Dan is de procedure gemakkelijker. Meestal volstaat een identiteitskaart of paspoort.

​Meer info over visa? Surf naar de website van de FOD Buitenlanse Zaken. Of ga langs bij de plaatselijke Belgische ambassade of het consulaat.

Meer info over verblijfsdocumenten om definitief naar België te verhuizen? Surf naar de website van de federale overheid

Contactinformatie