Vivianne is fan van onze deelwagens

30
okt
2023
Deelwagens

Sinds deze zomer heeft onze gemeente zes deelwagens. Als inwoner mag jij daarmee op pad – na reservering en betaling via een app. Vivianne Mertens uit Puurs maakte er al gebruik van: “Goed voor mijn portemonnee en voor het klimaat.” 

Waarom doe je aan autodelen? 

“Zo’n tien jaar geleden verkocht ik mijn eigen auto, omdat hij té vaak aan de kant stond. Sindsdien doe ik zoveel mogelijk te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer. Maar af en toe heb ik toch een wagen nodig, bijvoorbeeld om de kleinkinderen op te pikken of grote voorraden te halen in de winkel. Al jaren rij ik met deelwagens van privé-initiatieven, maar het is fijn dat onze gemeente dit nu ook aanbiedt via Autopartners Share.” 

Wat vind je van onze deelwagens? 

“Bij het eerste gebruik was ik wat zenuwachtig. Want ze hebben een automatische versnellingsbak, terwijl ik een handgeschakelde gewoon ben. Om te wennen plande ik mijn eerste rit buiten de spitsuren, zo kon ik rustig oefenen. Dat viel goed mee, het zijn toffe auto’s om mee te rijden. Omdat ze elektrisch zijn, moet je wel beseffen dat ze geen lawaai maken waardoor andere weggebruikers je niet horen.” 

“Je moet geen autoverzekering afsluiten, hebt geen onderhoudskosten, moet niet naar de keuring, …” 

Hoe kun je een auto reserveren? 

“Daarvoor download je eerst de app SHARE Mobility. Zodra je daar geregistreerd bent, kun je een deelwagen boeken. Je kiest zelf je locatie en periode – natuurlijk rekening houdend met de beschikbaarheid van de deelwagens. Als je bij de auto staat, ontgrendel je de deur met de app. Eigenlijk zegt die stap voor stap wat je moet doen. Wil je extra goed voorbereid zijn? Bekijk dan vooraf de video’s op www.autopartnersshare.be.” 

Is autodelen financieel interessant? 

“Voor mij is het alleszins goedkoper dan een eigen wagen. Dat is een duur ding dat een grote hap uit het gezinsbudget wegneemt. Je kunt met dat geld veel andere zaken doen. Bij deelwagens betaal je enkel het gebruik ervan. Voor die van de gemeente is dat 4 euro per uur en 27 cent per kilometer. Spotgoedkoop is dat niet, maar het is vooral gemakkelijk. Je moet geen verzekering afsluiten, hebt geen onderhoudskosten, moet niet naar de keuring, …” 

Deelwagens zijn ook een zegen voor het milieu. Speelt dat ook mee voor jou? 

“Absoluut, mijn man en ik proberen zo duurzaam mogelijk te leven. Zo gaan wij nooit met het vliegtuig op reis. In plaats daarvan fietsten we deze zomer bijvoorbeeld achthonderd kilometer door Frankrijk. Dus ja, wij zijn echt bezig met de klimaatdoelstellingen en daar kan autodelen zeker een rol in spelen. Wist je dat één deelwagen tot wel tien privéwagens vervangt?” 

Zes elektrische deelwagens 

Onze gemeente telt zes deelwagens. Waar vind je ze? 

  • Puurs: aan het station en aan het Sociaal Huis

  • Sint-Amands: in de Marthe Massinstraat en in de Sportlaan

  • Ruisbroek: aan de IJzergieter en aan de kerk

Onze deelwagens zijn elektrisch. Daarom nemen ze op de parkings een laadpunt in. We begrijpen dat dit vervelend kan zijn voor andere elektrische bestuurders. Gelukkig telt onze gemeente al heel wat laadpunten: zo zijn er het voorbije jaar al acht bijgekomen. In de toekomst worden dat er natuurlijk alleen maar meer. 

 

Welkom op de infosessie 

Krijg je graag toelichting over onze deelwagens? Kom naar de infosessies: 

  • Puurs: dinsdag 12 december 2023 om 19u in cc Binder
  • Sint-Amands: woensdag 20 december 2023 om 19u in GC de Nestel
  • Ruisbroek: dinsdag 16 januari 2024 om 19u in de Nieuwe Ark

Opgelet, dit zijn nieuwe data. Ze vervangen de eerder geplande infomomenten die gedrukt staan in het PSSST magazine van november 2023.

 
 

Financieel voordelig? 

Is een auto delen voor jou ook goedkoper dan een eigen wagen hebben? Bereken het in enkele muisklikken op www.savewithcarsharing.be. 

 

Nog meer voertuigen delen 

Ken jij Cozywheels? Dat is een platform waar je allerlei voertuigen kunt delen. Dus niet alleen auto’s maar ook bakfietsen, bestelbusjes, elektrische fietsen, … Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw buurt? Surf naar www.cozywheels.be. 

 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.