Wilfried selecteert werken voor Kunst In Puurs

3
dec
2020
wilfried1

Ook dit jaar kun je in onze gemeente weer genieten van ‘Kunst in Puurs’ – kortweg K.I.P. De hedendaagse werken die je te zien krijgt? Die worden mee gekozen door Wilfried Cooreman: inwoner en kunstliefhebber. 

Wat is K.I.P. precies? 

Met ‘Kunst In Puurs’ plaatsen we rond de eindejaarsperiode altijd kunstwerken in onze gemeente. Het is de bedoeling om inwoners en bezoekers kennis te laten maken met hedendaagse kunst in al haar vormen. Want naast werk, sport en vrijetijdsactiviteiten is ook kunst onderdeel van onze cultuur. 

Jij bent curator van K.I.P., wat houdt die rol in? 

“Een curator heeft de leiding om een kunstproject te organiseren. Ik leg contacten met de kunstenaars, kies mee de kunstwerken, bepaal mee welke plaats ze krijgen in de openbare ruimte, … Als curator bemiddel ik ook tussen de kunst en de toeschouwer: ik probeer betekenis te geven aan de werken die getoond worden. 

Hoe selecteer je de kunstwerken? 

“Ik probeer altijd een goede mix van werken te tonenkunstwerken van opkomend talent én van gevestigde kunstenaars met nationale en internationale ervaring. 

 

“Kunst ontroert, laat je dromen en verlegt je grenzen.” 

 

Je begeleidde ook K.I.P.-wandelingen. Leuk om te doen? 

“Absoluut, wist je dat er vorig jaar zelfs groepen uit Brussel kwamen kijken? Het leuke aan die rondleidingen is dat deelnemers echt interesse tonen in de kunstwerkenIk laat hun verbeelding spreken, een eigen mening opdringen doe ik niet. Je merkt wel dat iedereen op een andere manier geïnteresseerd is. Zo stellen leerlingen van technische scholen altijd vragen over hoe een kunstwerk gemaakt is en met welk materiaal. 

Hoe komen de organisatoren van K.I.P. bij jou terecht? 

Mijn echtgenote en ik hebben een passie voor kunst. We bezoeken internationale beurzen en expo’s, we kennen veel kunstenaars en galeriehouders, … In 2014 heb ik voor het eerst meegewerkt aan een tentoonstelling met de mensen van ons cc en die samenwerking is niet meer gestopt. 

Vanwaar komt je passie voor kunst? 

“Mijn echtgenote en ik beschouwen kunst als voedsel voor de geest. Noem het gerust een mentale noodzaak. Dankzij kunst leer je de wereld op een andere manier ervaren. Kunst ontroert, laat je dromen en verlegt je grenzen. Ik merk ook dat anderen in deze tijden meer en meer verlangen naar cultuurbeleving: of het nu een film, concert of tentoonstelling is. En daar speelt Puurs-Sint-Amands goed op in: weinig gemeenten hebben zo’n gevarieerd sociaal en cultureel aanbod. Het is daarom dat ik met veel plezier meewerk aan een project als K.I.P. 

Wilfried over Kunst In Puurs

 

 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.