Belevingscentrum

Wat is typisch voor Sint-Amands? Water, met de Schelde die hier voorbij stroomt. En woord, met schrijver-dichter Emile Verhaeren die internationale roem kende. Daarom verbinden we water en woord met elkaar in een belevingscentrum op een boogscheut van de kaai. 

Wat? 

In het belevingscentrum krijgen schatten van onze gemeente en de ruimere regio de plek die ze verdienen. In exporuimtes word je via boeiende verhalen meegezogen in de wondere wereld van Water & Woord: 

  • water: we staan stil bij het verleden, het heden en de toekomst van de Schelde. Want die verandert al miljoenen jaren van gedaante. Daarom zoomen we ook in op het hele vlechtwerk van water met land, natuur, erfgoed én de mens (denk maar aan de strijd tegen overstromingen). 
  • woord: de huidige collectie van het Emile Verhaerenmuseum krijgt hier een nieuwe thuis. Maar woord gaat verder dan Verhaeren en literatuur alleen. Er is ook aandacht voor andere kunstvormen zoals theater, film, fotografie, … 

Het belevingscentrum wordt meer dan alleen een plek van kennis en verhalen. Je vindt er ook een toeristisch infopunt, ontmoetingsruimte, café, streekproducten, … Er is trouwens niet alleen een binnenparcours. Je zult ook kunnen genieten van een permanent buitenaanbod van het belevingscentrum: in Sint-Amands én in de ruimere regio. 

Met het belevingscentrum spelen we de troeven van onze gemeente uit. Het wordt dé toegangspoort naar de Scheldevallei.

Belevingscentrum

Heb jij ideeën? 

Het belevingscentrum zal vermoedelijk pas klaar zijn tegen 2027. Ondertussen is er nog veel tijd om na te denken over de concrete invulling. Ook nu weer horen we graag jouw mening. Wil jij je suggesties delen? Hou zeker onze communicatiekanalen in het oog: daar verneem je later meer over het participatietraject. 

Waar? 

Het belevingscentrum verbindt de Schelde en de dorpskern. Aan beide zijden zal het pand zichtbaar zijn, ideaal om voorbijgangers te prikkelen. Er zullen twee toegangen zijn: 

  • De dorpstoegang ligt in de Emile Verhaerenstraat, via de historische koetsdoorgang ter hoogte van huisnummer 14. Deze site wordt afgebakend door het geboortehuis van E. Rollier. Het historisch karakter van dit pand zal zeker gerespecteerd worden.
  • De Scheldetoegang vind je aan de kaai ter hoogte van Café d’O. Deze plek heeft een weids uitzicht over de Scheldebocht, het graf van Emile Verhaeren en het natuurreservaat ‘Eiland van Mariekerke’. 

Het perceel is ondertussen aangekocht door onze gemeente. Het is een grote oppervlakte die we zeker niet helemaal volbouwen. Een architectuurontwerp voor dit gebouw is er trouwens nog niet. Het voorbeeldontwerp dat te zien was op de allereerste voorlopige schetsen wordt het dus niet. Daar kwamen reacties op als ‘neemt het zicht op de Schelde weg’ en ‘te veel beton’. We gaan dus voor een volledig nieuw ontwerp dat mooi zal opgaan in de omgeving. 

Inspraak: vraag en antwoord 

Wat gebeurt er met de Marthe Massintuin? 
Het eerste ontwerp van het masterplan plaatste het belevingscentrum in de Marthe Massintuin. Na de participatiemomenten is besloten om dat niet te doen, de mooie tuin blijft dus gewoon behouden 

Moet het perceel herbestemd worden om er te mogen bouwen? 
Nee, de locatie is momenteel al woongebied. Onze gemeente doet hier geen bestemmingswijziging en er is geen sprake van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om iets te veranderen. Bovendien zullen er geen onteigeningen plaatsvinden. 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.