Masterplan ‘Echo’s van de Schelde’

Onze gemeente heeft grote plannen met het Scheldelandschap in Sint-Amands. Dat zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Maak kennis met het masterplan ‘Echo’s van de Schelde’.

Waarom? 

In Sint-Amands stroomt één van de mooiste Scheldebochten. Het is een woonkern waar inwoners en toeristen graag vertoeven. Daarom willen we deze trekpleister nog beter inrichten met de focus op ontmoeting en beleving. We kijken waar kansen liggen tot verbetering van het dorpskernweefsel – met aandacht voor natuur, cultuur, erfgoed, horeca, evenementen, mobiliteit, … 

Wat? 

Het masterplan draagt de naam ‘Echo’s van de Schelde’. De Schelde vormt de leidraad, maar ook de zones errond – de echo’s – zijn belangrijk.  
 

Het masterplan draait rond vier ruimtelijke structuren. 

1. Scheldekaai

De kaai wordt een centrale publieksruimte met onder meer een Scheldebalkon, park, belevingscentrum, Verhaerensite en horecazaken. In afwachting van dit nieuwe project blijft het Verhaerenmuseum actief op de huidige plek. 

Meer weten?

2. Scheldeboorden

De groene boorden langs de Schelde zullen landbouw, natuur, recreatie en erfgoed combineren. Je kunt er kuieren op paadjes die je rechtstreeks naar de Scheldedijk voeren en uitblazen op aangelegde rustpunten. 

Meer weten?

3. Landkaai

De oude spoorlijn Puurs-Dendermonde wordt een duurzame mobiliteitsas die extra aantrekkelijk wordt gemaakt als snelle fietsverbinding. Én waar een mobipunt komt met een parking, fietsenstalling, halte voor het openbaar vervoer, ... 

Meer weten?

4. Dorpsroutes

De Schelde- en landkaai zullen verbonden worden door charmante dorpsroutes. Dat zijn zes verbindingen met extra comfort voor de trage weggebruiker. Op de routes passeer je ook langs gemeentelijke voorzieningen die we bundelen op ‘sites’, zoals de sportsite en zorgsite. 

Meer weten?

We zoomen ook in op de plannen rond mobiliteit in dit masterplan.

 

 

Trek op verkenning

Wil je met eigen ogen zien waar de verschillende projecten precies tot stand zullen komen? Dat kan! Volg de wandeling of fietstocht van zo’n zeven kilometer doorheen Sint-Amands: borden onderweg geven je meer uitleg. Het plannetje download je hier of haal je af aan het toeristisch infopunt op de Kaai. 

 

Wie?

Voor dit masterplan schakelden we de Vlaamse Bouwmeester in. Dat is een externe partner die ons via een Open Oproep hielp om een geschikt ontwerpteam te vinden. Teams uit binnen- en buitenland mochten zich kandidaat stellen. Uiteindelijk werden er vier geselecteerd waaruit de jury één winnaar koos. 

Voor dit masterplan kwam het gezamenlijke voorstel van Atelier Horizon en OFFICEU architects als winnaar uit de bus.

Ook onze inwoners sleutelden trouwens mee aan het masterplan! Via verschillende inspraakmomenten kon iedereen zijn suggesties en bezorgdheden kwijt. Die feedback werd ter harte genomen bij het opstellen van het definitieve masterplan.

Masterplan Echo's van de Schelde

Magazine

Alle details lees je ook in een apart magazine boordevol tekst en beeld. De papieren versie viel in 2021 bij alle inwoners van Puurs-Sint-Amands in de bus. De digitale versie kun je hier doorbladeren.