Blikvanger: het erfgoeddepot

27
feb
2023
erfgoeddepot

Onze geschiedenis moeten we koesteren. En dat doen we! Want wist je dat wij een erfgoeddepot hebben? Dat is ondergebracht in de pastorie van Ruisbroek en herbergt schatten uit het verleden. 

Wat is een erfgoeddepot? 

Het is een ruimte die professioneel is ingericht om erfgoed te bewaren en beheren. Onder erfgoed valt alles wat deel uitmaakt van ons verleden. Het gaat om tastbare voorwerpen zoals archeologische vondsten, kunstwerken, historische documenten, tekeningen, foto’s en video’s. Maar ook om anekdotes, verhalen en tradities. 

Toppers in onze collectie
 

In ons erfgoeddepot vind je enkele opmerkelijke stukken zoals: 

  • rouwborden van overleden kasteelbewoners (Breendonk)
  • een akte voor het gebruik van een wapenschild (Ruisbroek) 
  • een vaandel van de harmonie Sint-Cecilia (Puurs) 

Het oudste voorwerp in het erfgoeddepot is een schilderij uit de zeventiende eeuw. 

Kun je iets laten onderbrengen in het depot? 

Ja, daarvoor dien je een aanvraag in via een formulier op onze gemeentelijke website. Je omschrijft het voorwerp, voegt foto’s toe én maakt duidelijk of je het erfgoed in bruikleen wilt geven of schenken. Voldoet je voorwerp aan de voorwaarden om een plekje te krijgen in het depot? Dan onderteken je een overeenkomst met de nodige afspraken. 

Wist je dat we veel schenkingen uit erfenissen ontvangen? Zo kregen we onlangs vanuit Frankrijk het schilderij ‘De aspergeteler’ van kunstschilder Gust Dierikx cadeau. 

Wie beheert het erfgoeddepot? 

Daarvoor kunnen we rekenen op de werkgroep ‘Erfgoed Puurs-Sint-Amands’. Deze bende vrijwilligers zet zich met hart en ziel in voor ons erfgoed. Ze komen geregeld samen in het depot, adviseren wat wel en niet opgenomen kan worden, inventariseren de binnengebrachte voorwerpen, … Dat vergt veel werk waarbij helpende handen welkom zijn.  

Wil jij mee zorg dragen voor ons verleden? Geef een seintje via erfgoed@puursam.be. Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan spendeert en welke taken je doet: materiaal inscannen, klassen ontvangen, tentoonstellingen bedenken, ... 

Kun je het erfgoeddepot bezoeken? 

Dat zal in de toekomst zeker kunnen. Het erfgoeddepot had eerst tien jaar lang zijn thuis in de kapel van de zusters Ursulinen in Puurs (in de Sjabi-school). Pas enkele maanden geleden werd alles verhuisd naar de pastorie in Ruisbroek. Zodra alles op orde staat, organiseren we openingsdagen waarop jij kunt langskomen om voorwerpen te bekijken. 

Goed om te weten: via het erfgoeddepot kun je ook materialen in bruikleen krijgen om een tentoonstelling te organiseren.  

Over de pastorie 

  • De pastorie is één van de oudste in de provincie Antwerpen. Ze werd in 1650 gebouwd in opdracht van de abdij van Grimbergen. 

  • Het stukwerk van het plafond werd met de hand gelegd, een hele onderneming die men voltooide in 1667. Dat jaartal kun je nog altijd zien in het plafond. 

  • De pastorie telde lange tijd alleen een benedenverdieping. Pas in 1705 kreeg het een bovenverdieping. Ook dat jaartal is in het plafond verwerkt. 

achtergevel pastorie Ruisbroek

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.