Blikvanger: kasteel Fouarge

4
mrt
2024
TGZ_7400-PSA-Kasteel-Fouarge (2)

Naast de LAB-school in Sint-Amands staat een historische parel: kasteel Fouarge. Eerst was het de thuis van een fabrieksdirecteur, daarna van kwetsbare kinderen. Duik in de geschiedenis van dit bijzondere pand.

 

Villa voor fabrieksdirecteur

Door z’n strategische ligging aan de Schelde was Sint-Amands een ideale plaats voor handelsactiviteiten. Daarom kwam er in 1906 een kunstmestfabriek aan de Kouter, op de landbouwgrond vlak buiten de dorpskern. De fabriek heette ‘Société Anonime Pour Favoriser l'Industrie Agricole’, maar in de volksmond sprak men van ‘de kouterfabriek’. De directeur daarvan was Franz Fouarge, afkomstig uit het Waalse Sombreffe. In de buurt van zijn fabriek liet hij in 1912 een villa bouwen: kasteel Fouarge. Hij woonde er met zijn vrouw Berthe en zoon Georgy – tot de fabrieksgebouwen rond 1965 tegen de vlakte gingen.

 

Onroerend erfgoed

Het gebouw is beschermd als onroerend erfgoed. Kenmerkend aan de buitenkant: de driehoekige toren die het gebouw z’n kasteeluitstraling geeft. Blikvangers aan de binnenkant? Wandtapijten met jachttaferelen, houten lambriseringen en een marmeren schoorsteen.

 

Opvanghuis voor kinderen

Nadat de fabrieksdirecteur het kasteel verliet, kwam het in handen van vzw Zonnehuis. Die toverde het in 1973 om tot een opvanghuis voor kwetsbare kinderen. De initiatiefnemer was Gerard De Paepe, een arts uit Beveren. De drijvende kracht ter plaatse was Annemie Boel die er als een huismoeder voor de kinderen zorgde. Dát was ook het vernieuwende aan het Zonnehuis: dat het een thuis was en geen instelling.

De overheid gaf vzw Zonnehuis een toelage voor de basiswerking, maar er was meer nodig. Dat geld kwam er van de lokale gemeenschap. Zo deed serviceclub Lions Klein-Brabant in 1991 een schenking van een half miljoen Belgische frank. Ook onder meer de middenstand, Chiro en lokale duivenmelkers deden hun duit in het zakje om het voortbestaan van vzw Zonnehuis te verzekeren.

 Kasteel Fouarge

De Mosuse-kinderen

De bekendste bewoners van het Zonnehuis waren de Mosuse-kinderen. Het is dáár dat Robert, Ronny en Jean-Paul in 1988 hun groepje de B-Tunes oprichtten. Ze behaalden een derde plaats in Humo’s Rock Rally en werden zo opgemerkt door Bart Peeters die toen versterking zocht voor zijn popgroep The Radios.

 

Onderdeel van de LAB-school

Nadat het Zonnehuis uit het pand verdween, werd het even gebruikt voor buitenschoolse kinderopvang. In 2019 zette het LAB in de tuinen van het kasteel een schoolgebouw. Het bijhorende kasteel kreeg een renovatie: op het gelijkvloers vind je nu de administratieve diensten van de school, op de verdiepingen extra lokalen voor workshops met leerlingen.

Boek op komst

In onze gemeente woont auteur Ben Kegels. Hij groeide op in Sint-Amands en passeerde als kind vaak langs kasteel Fouarge. Reden genoeg om hiervan het decor te maken voor zijn derde thriller! Verwacht je aan een spannend verhaal in een weeshuis … Voel je de leeskriebels al? Nog even geduld: het boek ligt pas volgend jaar in de rekken.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Heverstam, de heemkundige kring van Sint-Amands, en met onze werkgroep Erfgoed.

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.