Dank je wel, expert Milieu & Klimaat!

Dat de wereld voor grote klimaatuitdagingen staat, is geen geheim. Ook in onze gemeente is er werk aan de winkel. Daarom hebben wij een expert Milieu & Klimaat: Sigrid Bombeeck (52). Zij waakt mee over onze groene inspanningen.
Wat houdt je job in?
“Ik buig me over klimaatthema’s zoals energie, vergroening, ontharding, mobiliteit en circulaire economie. Voor het milieu ben ik bezig met bodemonderzoeken. Uiteraard doe ik dat niet alleen: binnen onze dienst Leefomgeving zijn meerdere collega’s bezig met milieu en klimaat.”
“Daarnaast werk ik samen met collega’s van andere diensten zoals Mobiliteit, Openbare Werken en Patrimonium. En overleg ik met externe partners zoals studiebureaus, intercommunales en burgercoöperaties.”
Voor gemeenten liggen heel wat klimaatdoelstellingen op tafel. Waar zette Puurs-Sint-Amands de voorbije jaren vooral op in?
“We hebben grote stappen gezet op vlak van mobiliteit: bijvoorbeeld door inwoners deelwagens en deelfietsen aan te bieden. Fietsen maakten we trouwens aantrekkelijker door fietsstraten en extra zones 30 in te voeren. En wist je dat er heel wat publieke laadpalen bij kwamen voor elektrische wagens?”
“Ook hebben we ingezet op bebossing. In Kalfort werd in de bestaande Poortersbossen ruimte voorzien voor 25.000 extra bomen. In Breendonk werd met de Steenbossen een nieuw bos aangelegd met plaats voor 2.500 bomen.”
“De voorbije jaren hebben we onder meer ingezet op mobiliteit en bebossing.”
Vergroening is volop bezig. Toch vinden sommige inwoners dat er te veel gebouwd wordt in onze gemeente. Hoe zit dat?
“Wooneenheden en voorzieningen zoals scholen hebben we nu eenmaal nodig. We bouwen die bewust ín de woonkern, zodat we recreatiegebieden buiten de kern kunnen vrijwaren. Dus ja, gebouwen staan soms dicht bij elkaar. Maar ook in die verdichting zorgen we voor vergroening. Alleen is die nog niet altijd zichtbaar. Want net zoals je je tuin pas aanlegt nadat je woning klaar is, is de vergroening de laatste stap van onze projecten. Zo zijn we nu bezig om de omgeving rond het gemeentehuis aan te leggen met planten, struiken, bomen, waterdoorlatende verharding, een fontein, …”
“Men denkt soms dat individuele acties weinig impact hebben. Maar samen kunnen we het verschil maken.”
Het klimaat is een zaak van iedereen. Je moet dus ook inwoners meekrijgen om inspanningen te doen. Hoe pak je dat aan?
“Men denkt soms dat individuele acties weinig impact hebben, maar samen kunnen we het verschil maken. Daarom vind ik kennisdeling met de inwoners belangrijk. Zo lanceerden we Natuurbuur, een digitale catalogus met inspiratie over groene oplossingen zoals een regenwatervijver, warmtepomp en groendak. Daarnaast organiseren we gratis infosessies over allerlei energiethema’s.”
“We inspireren niet alleen, maar geven ook een financieel duwtje. Want voor heel wat groene oplossingen ligt een gemeentelijke subsidie klaar – bijvoorbeeld voor de aankoop van een regenwaterton en compostvat.”
Als we inwoners willen motiveren, moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Welke inspanningen leverde ons lokaal bestuur zoal?
“Sinds januari 2024 bieden we onze medewerkers fietsleasing aan, zodat ze de auto vaker aan de kant laten. Ook maakten we onze oude gebouwen energiebesparend met ledverlichting, nieuwe verwarmingsinstallaties en extra isolatie. En het gemeentehuis is natuurlijk state of the art qua duurzaamheid.”
Subsidies Wil jij ook zorg dragen voor onze planeet? Doe inspiratie op in Natuurbuur: https://www.puurs-sint-amands.be/natuurbuur
Ontdek welke subsidies voor je klaarliggen: |
Vacatures Wil jij net als Sigrid ook bij ons aan de slag? |
PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands
Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.