Internationaal rijbewijs

​​​Reis je naar een land waar het Europese rijbewijs niet erkend wordt? Dan moet je een internationaal rijbewijs aanvragen bij de gemeente van je woonplaats.

Voorwaarden

Je reist naar een land waar het Europese rijbewijs niet erkend wordt als geldig rijdocument. 

In België mag je enkel met een internationaal rijbewijs rijden als je niet bent ingeschreven in België. Als Belg heb je dus altijd een Belgisch rijbewijs nodig.

Procedure

Een internationaal rijbewijs vraag je aan bij de gemeente van je woonplaats. Dit rijbewijs is vanaf de uitreikingsdatum drie jaar geldig. Vervalt je Europees rijbewijs vóór je internationaal rijbewijs? Dan neemt het internationaal rijbewijs de geldigheidsdatum van je Europees rijbewijs over. 

Loopt de geldigheid van je internationaal rijbewijs af? Of werd je rijbewijs gestolen of beschadigd? Dan moet je bij de gemeente een nieuw exemplaar aanvragen. Neem zeker je verlopen internationaal rijbewijs mee. Of - indien van toepassing - een attest van diefstal of verlies, opgesteld door de Belgische politie.

Nadat je je rijbewijs hebt aangevraagd, wordt het verwerkt en kun je het na 4 werkdagen ophalen.

Meebrengen

  • je identiteitskaart
  • je (geldig) Belgische rijbewijs
  • een recente pasfoto
  • indien van toepassing: het vorig internationale rijbewijs. Of een attest van verlies of diefstal. Dit vraag je aan bij de politie. 
Laat je je internationale rijbewijs door iemand anders aanvragen? Bezorg hem of haar dan zeker een kopie van je identiteitskaart, een volmacht​ en een gehandtekend aanvraagformulier. 

Bedrag

21 euro

Regelgeving

Bijkomende informatie

  • Als je zelf niet naar het gemeentehuis kan komen voor het in orde brengen van je documenten kan je een volmacht verlenen aan familie of kennissen.  ​Gebruik hiervoor ons volmachtformulier.​ ​Voeg bij deze volmacht steeds een kopie van je identiteitskaart (als volmachtgever)!​​

  • https://mobilit.belgium.be

Contactinformatie