Landkaai

Dwars door Sint-Amands loopt de oude spoorlijn Puurs-Dendermonde. Dat wordt dé centrale as voor mobiliteit. 

Langs het spoor maken we een snelle fietsverbinding. Aan het vroegere station komt een mobipunt met parkings, bushaltes, deelfietsen, ... En als kers op de taart wordt deze zone een groene parkruimte. 

Landkaai

Snelle fietsverbinding 

Fietsen is duurzaam en gezond. Daarom zorgen we voor een snelle verbinding tussen GC de Nestel en het LAB: daar zoef je in de toekomst over een tweerichtingsfietspad. Dat komt er aan de overzijde van het spoor – aan de kant van het historisch centrum. Het huidige fietspad blijft behouden voor trage fietsers en wandelaars.  

Momenteel is er toch geen doorlopend stuk om die verbinding te maken? Klopt! Daarom zullen we hier en daar ingrepen doen. In de Marthe Massinstraat komt het fietspad op de huidige groene berm. En ook een deel van de Spoorweglaan wordt ingericht als fietspad – dat zal langs de rand van de Delhaize-parking doorlopen tot aan de rotonde.  

Verlichting

Het jaagpad naast het spoor loopt vanaf café De Waggel tot aan het station in Puurs. De kronkel aan de Sint-Pietersburcht maken we recht en over de hele lengte, van Sint-Amands tot in Puurs, komt verlichting.

Handig mobipunt 

Stel je even voor: één plaats met véél vervoersmogelijkheden. Dat wordt op termijn werkelijkheid dankzij het mobipunt in de Marthe Massinstraat. De concrete locatie? Aan het voormalige station – en wel hierom: 

  • Het is centraal gelegen in Sint-Amands. 
  • Er ligt nu al een grote parking. 
  • De bussen van De Lijn hebben er een halte. 

Door de aanleg van het mobipunt zal ook de verkeersveiligheid in de Marthe Massinstraat verbeteren. Momenteel kunnen automobilisten op deze rechte as te snel rijden. Als we daar een mobipunt inrichten als publieke ruimte is dat niet meer mogelijk. 

Wat mag je verwachten aan het mobipunt? 

  • parkeermogelijkheden: laat er je auto of fiets achter. 
  • overstapmogelijkheden: neem er de bus, deelfiets, deelauto, … 
  • onthaalpunt: haal er je postpakket aan de pakjesmuur.

Mobipunt

Wordt de spoorlijn tussen Puurs en Dendermonde weer actief? 

Het is een vraag die regelmatig opduikt. Onze gemeente beslist hier niet zelf over, dit is in handen van de NMBS en de federale overheid. Die zal de mogelijkheden van deze as onderzoeken – bijvoorbeeld voor een stoptrein, lightrail of snelle busverbinding. 

Wist-je-datje 

De spoorlijn tussen Puurs en Dendermonde werd aangelegd in 1867 en was klaar in 1880. Lange tijd maakte ze deel uit van de L52-lijn tussen Dendermonde en Antwerpen-Zuid. Ondertussen wordt de spoorweg niet meer gebruikt door de NMBS en is het historisch spoorwegmateriaal in handen van vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs. Die vereniging organiseert ritjes met de stoomtrein tussen Baasrode en Puurs. 

 

Inspraak: vraag en antwoord 

Waarom niet het hele pad langs het spoor tussen Sint-Amands en Puurs aanpakken? 
Het jaagpad naast het spoor is al goed aangelegd vanaf café De Waggel in Sint-Amands tot aan het station in Puurs. Alleen aan Sint-Pietersburcht moet je nu even via de Zeutestraat naar het brugje over de Vliet - die kronkel maken we recht. Bovendien wordt over de hele lengte verlichting geplaatst om de zichtbaarheid en de veiligheid te vergroten. 

Hoe kun je meer auto’s weren uit de dorpskern van Sint-Amands? 
Daar zal het mobipunt mee voor zorgen. Op de grote parking kunnen bezoekers hun wagen achterlaten. Van daar kunnen ze via uitgestippelde dorpsroutes makkelijk te voet en met de fiets naar bijvoorbeeld de kaai. Ook andere randparkings zullen ervoor zorgen dat er minder auto’s door het centrum rijden. 


LandkaaiMeer weten over je veilig en vlot verplaatsen in het toekomstige Sint-Amands? Lees dan zeker het deel over mobiliteit.

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.