Orgaandonatie

Nu aanvragen

​​​Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling.  Jij kan hen helpen. Hoe? Registreer je nu al als orgaandonor. Als je sterft door hersen- of hartfalen, worden jouw organen gebruikt om levens te redden. 

Voorwaarden

Ben je Belg en meerderjarig of ben je niet-Belg, meerderjarig en al meer dan 6 maanden in België in het vreemdelingenregister ingeschreven? Dan worden jouw organen na jouw dood verwijderd. Wanneer gebeurt dit niet?

  • Als je dit tijdens je leven uitdrukkelijk hebt geweigerd.
  • Als jouw naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten. 
Personen uit het vreemdelingenregister die minder dan zes maanden in België​ zijn gedomicilieerd, moeten uitdrukkelijk instemmen met wegneming van organen en weefsel.

Procedure

Alle meerderjarige personen kunnen hun wil tot orgaandonatie laten registreren in het Rijksregister. 

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • verzet tegen elke wegneming van organen en weefsels
  • verklaring zich uitdrukkelijk donor te stellen
  • herroeping van verklaring van verzet
  • herroeping van verklaring zich uitdrukkelijk donor te stellen

Wil je voorkomen dat je naaste familieleden na je dood de pijnlijke keuze moeten maken? Vul dan nu al het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie in. En laat het registreren bij het gemeentebestuur van je woonplaats. https://leif.be/voorafgaande-zorgplanning/verklaring-voor-orgaandonatie/

De gemeente voegt de informatie toe aan het Rijksregister en stuurt een kennisgeving naar de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet.

Meebrengen

​Elektronische identiteitskaart

Bedrag

​Deze dienstverlening is gratis.

Regelgeving

​​

Aandachtspunten

(Verlengd) minderjarigen die in staat zijn om hun wil kenbaar te maken, kunnen zelf hun uitdrukkelijk verzet of uitdrukkelijke toestemming laten registreren. 

Bijkomende informatie

Nu aanvragen

Contactinformatie

Meer info?

Contactformulier