Scheldeboorden

Groene boorden flankeren de Schelde van aan de kaai tot aan de Steenovens. In dit prachtige decor zullen we natuur, recreatie, landbouw en erfgoed met elkaar combineren.  

ScheldestrandNatuur 

Vandaag bestaan de Scheldeboorden uit een aaneenschakeling van broekbossen, akkers, vijvers, … Deze waardevolle stukken open ruimte en natuur laten we meer tot hun recht komen: fauna en flora worden topprioriteit. Dat gebeurt allemaal in overeenstemming met het Sigmaplan, een project van de Vlaamse overheid dat ons extra beschermt tegen overstromingen. 

Ambitie om nationaal park te worden 

Onze Scheldeboorden behoren nu al tot Rivierpark Scheldevallei, een natuurgebied dat zich uitstrekt van Gent tot Antwerpen. Hier komen zoet rivierwater en zout zeewater samen en zijn de getijden nog voelbaar. Dat zorgt voor een enorme variëteit aan plant- en diersoorten.

Momenteel loopt er een aanvraag om dit waardevolle gebied te erkennen als nationaal park. Na een eerste selectieronde mag Rivierpark Scheldevallei door naar de volgende ronde. Er is nu nog een shortlist van vijf kandidaten waarvan de Vlaamse regering er in 2023 maximaal vier zal erkennen als nationaal park.

Recreatie 

Je optimaal laten genieten van de Scheldeboorden: dat is de bedoeling. Daarom worden de groene zones gedeeltelijk toegankelijker gemaakt. Bijvoorbeeld met paden die je langs de mooiste plekjes voeren. Onderweg kom je rustpunten zoals een picknickbank tegen. 

Blikvangers in de Scheldeboorden worden de dijkmodules. Dat zijn kleinschalige plaatsen waar je kunt pauzeren langs de dijk. Ze brengen je dichter naar het water én … naar een adembenemend uitzicht. Op die manier vormen de dijkmodules een verlengstuk van de centrale kaai.  

  • Dijkmodule ‘De grote cirkels’ 

Aan de inham van de dijk, ter hoogte van het wandelpad naar de Dam, komen cirkelvormige platformen. Daar vind je zitbanken, informatieborden, een fietsparking, … En vooral: je hebt er een 360°-zicht op het dorp, de polder en de Schelde. Uitrusten krijgt hier een nieuwe dimensie. 

  • Dijkmodule ‘Het Scheldestrand’ 

Ter hoogte van restaurant Den Amandus zal een platform afdalen naar het water. Installeer je op een zitmeubel en geniet van de zon op je gezicht. 

  • Dijkmodule ‘Het uitkijkpunt’ 

Voor een panoramisch zicht op de Schelde kruip je in de toekomst op een uitkijkpunt aan de Steenovens. Keer daarna terug naar de dijk en daal via de trappen af naar de Bleekweide. Op deze groene picknickweide kom je alles te weten over het belang van de Steenovens doorheen de geschiedenis. 

Wandelen in de natuur doe je binnenkort ook via het Beekpad. Dat voert je mee langs de beek ‘de Grootschoorloop’. Om die wandelroute te maken, breiden we een bestaand landbouwpadje uit. Er komt ook een bomenrij om een dreefeffect te creëren én onderweg kun je uitblazen op drie rustpunten. 

Rustpunt aan de Scheldeboorden

Landbouw 

De bestaande landbouwpercelen worden behouden en nog beter ingebed in het polderlandschap. Sommige stukken tussen de dijk en de beek zetten we opnieuw om in natuurgebied – denk aan graslanden en hooilanden. 

Om deze projecten te realiseren komt er een landinrichtingsplan (LIP) – gekoppeld aan een openbaar onderzoek. Hiervoor werken we samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Die overlegt met de landbouwers ter plaatse, denkt mee over de inrichting van het gebied en zorgt mee voor de financiering bij de concrete uitvoering. 

Erfgoed 

Overal op Vlaamse wegen kom je ze tegen: windmolens! Wil je meer weten over deze gewiekte gebouwen? Dan ben je in de Molendreef aan het juiste adres. Niet ver van de plaats waar ooit de Koutermolen stond, bouwen de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon vzw en Kempens Landschap vzw i.s.m. onze gemeente, de Gansakkermolen op. De molen plaatsen vergt heel wat: een architect aanstellen die het hele restauratieplan uitwerkt, de molen vakkundig herstellen in het atelier van een molenbouwer en dan opbouwen. Het platform waarop de molen komt – met museumgedeelte – is alvast klaar. De Gansakkermolen, die uit Geel wordt overgebracht, lijkt sterk op de allereerste molen die hier ooit langs onze Scheldeboorden stond. 

Ken je de Steenovens? Het historische gebouw aan de Scheldedijk werd in de zestiende eeuw opgericht om bakstenen te bakken in veldovens. Vanaf de 18de eeuw was de Steenovens een bruisend economisch centrum met een veerdienst, blekerij, herberg en boerderij. Momenteel doet het dienst als feestzaal en het zal die horecafunctie behouden.

Naast de steenovens zorgt de gemeente voor heel wat extra groene ruimte waar je gezellig kunt picknicken in de Bleekweide (op deze locatie werden vroeger lakens uit de textielnijverheid gebleekt). In de toekomst krijg je makkelijk toegang tot dit terrein vanuit de Kuitegemstraat - via een heraangelegde weg met uitwijkstroken. 

Inspraak: vraag en antwoord  

Komt er op de dijk een apárt pad voor fietsers en wandelaars? 
Dit voorstel werd grondig onderzocht, maar blijkt niet uitvoerbaar. We bekijken wel of we fietser en wandelaars beter van elkaar kunnen scheiden - bijvoorbeeld door verschillende ondergronden te gebruiken. Bovendien komt er misschien een snelheidsbeperking voor fietsers. De Vlaamse Waterweg voert daarover momenteel een beleidsstudie voor alle jaagpaden in Vlaanderen. 

Wordt het niet te druk langs de Scheldeboorden door de vele recreatiemogelijkheden? 
Dit natuurgebied wordt géén attractiepark. Het is dé locatie voor zachte beleving: wandelen, fietsen, picknicken, van het uitzicht genieten, …  Bruisende activiteiten en evenementen plannen we op de kaai. 

Bovendien loopt er maar een beperkt netwerk van paden door de Scheldeboorden en zijn niet alle delen toegankelijk. Sommige stukjes natuur en bos blijven uitsluitend gereserveerd voor fauna en flora. 

Scheldeboorden

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.