Scheldekaai

Wie Sint-Amands zegt, denkt meteen aan de Scheldekaai. Als inwoner beleef je hier elke dag een vakantiegevoel en dat wordt in de toekomst nóg beter. 

Op de kaai zullen ontmoeting en beleving centraal staan. Verwacht je aan een open ruimte waar verschillende plekjes telkens een andere sfeer oproepen. 

Scheldekaai

Verhoogd plein met subliem uitzicht 

Ook al hebben we de mooiste Scheldebocht, momenteel kijken we vooral uit op de kaaimuur en dat is zonde. Daar komt verandering in dankzij een verhoogde pleinruimte. Zie het als een groot podium dat een rechtstreeks zicht op het water garandeert. Dat wordt genieten met grote G. 

 

Scheldebalkon aan het water 

Wil je dichter bij het water komen? Dan zit je goed op het Scheldebalkon. Dat is een lager gelegen gedeelte aan de kaai. Trappen en banken vormen er rustplekken met zicht op de Schelde. Via stapstenen zul je zelfs van aan het balkon tot in het water kunnen wandelen. Alleen tijdens uitzonderlijke getijden zal dit lage stuk in alle veiligheid overstromen. Er werd onderzocht én bevestigd dat dit niet nadelig is voor de stabiliteit van de kaaimuur – ook De Vlaamse Waterweg gaf zijn zegen voor de ontwerpplannen.  

 

Focus op beleving 

Vroeger bruiste de kaai als aanmeerplek voor vissers- en veerboten. We keren terug naar de bedrijvigheid van toen. De kaai wordt een plek van kuieren, observeren, een terrasje doen, ontmoeten, voorbijfietsen. Je pikt er ook activiteiten als culturele evenementen, muziekoptredens en boekenmarkten mee. 

 

Autovrij genieten 

Vandaag komen automobilisten, fietsers en wandelaars in elkaars vaarwater op de kaai. In de toekomst zal er nog steeds een doorgang zijn voor fietsers en wandelaars. Maar auto’s? Die krijgen een plek op randparkings: weg van de kaai, maar nog altijd in de directe omgeving. Lees er hier meer over.

 

Kerk als herkenningspunt 

Scheldedorpen herken je meteen aan hun kerktoren naast de rivier. Wist je we de Sint-Amanduskerk al helemaal restaureerden? De opgefriste ruimte is nu klaar voor religieuze diensten én culturele evenementen. Mogelijks komt er in de toekomst een uitkijkplatform op de kerktoren, maar of dat haalbaar is moeten we eerst nog verder onderzoeken. Het kerktuintje wordt opengesteld voor het terras van de nabijgelegen horecazaak Lara Louise. En een aangepaste Oude Kerkstraat zal zorgen voor een betere verbinding tussen de kaai en het dorpscentrum. Wat met de pastorie en bijhorende tuin gebeurt, is nog niet beslist. 

Kaaipark

Schaduwplekken houden het ook bij warme temperaturen aangenaam. Ook hier is trouwens aan een groene ruimte gedacht met het Kaaipark dat ter hoogte van het standbeeld van de Veerman komt. Dit park vormt de overgang tussen de kaai en de groene Scheldeboorden. Hier komt ook de nieuwe loods voor kanoclub Pingo.

Afscheid aan de Schelde 

Sommige inwoners hebben een nauwe band met de Schelde en willen daar ook hun laatste rustplaats vinden. Dat zal in de toekomst kunnen. Aan het pleintje waar het standbeeld van de Veerman staat, komt een serene afscheidsplek. Daar kun je de biologisch afbreekbare urne van je geliefde sereen te water laten. 

Inspraak: vraag en antwoord 

Wat met minder mobiele mensen als de parking op de kaai verdwijnt? 
In de Oude Kerkstraat worden een aantal parkeerplaatsen voorzien voor personen die niet goed te been zijn. Zo hoeven ze niet ver te stappen voor een bezoek aan de kerk of de kaai. 

Wat gebeurt er met het veerhuis? 
Het veerhuis blijft zeker bestaan, want dat is een beschermd monument. Welke invulling het gebouw krijgt, moeten we nog bekijken. Momenteel wachten we – al heel lang – op restauratiesubsidies van Onroerend Erfgoed. 

In de kijker

Blikvanger aan de kaai wordt een belevingscentrum waar je alles ontdekt over water en woord in onze regio. Meer weten?

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.