Slachtbewijs
Wil je als particulier een dier slachten, dan moet je die slachting registreren.
Voorwaarden
- Particuliere slachting buiten het slachthuis
Varkens, schapen, geiten, konijnen, pluimvee en gekweekt wild mogen enkel buiten het slachthuis geslacht worden voor particulier huishoudelijk verbruik (niet in het kader van een religieuze ritus), op voorwaarde dat de dieren van tevoren worden bedwelmd en geslacht worden door een bekwaam persoon.
Voor de slachting van varkens, schapen, geiten en tweehoevig gekweekt wild moet de eigenaar
- zich eerst eenmalig laten registreren bij de gemeente.
- minstens 2 dagen voor iedere slachting aangifte doen bij de gemeente.
Het doden van een dier buiten een slachthuis is ook altijd toegestaan als een dier ziek of gewond is en niet vervoerd kan worden. Dat moet gebeuren volgens een toegelaten methode, met respect voor het welzijn van het dier, en door een persoon die daarvoor de nodige bekwaamheid heeft.
- Slachtingen in het slachthuis
- Grote dieren (bv. paarden, runderen) moeten in het slachthuis geslacht worden.
- Slachtingen in het kader van een religieuze ritus kunnen alleen plaatsvinden in een erkend slachthuis of op een tijdelijk erkende slachtplaats.
Procedure
- Particuliere slachting buiten het slachthuis
Kies je voor een particuliere slachting buiten het slachthuis, dan
moet je elke slachting persoonlijk aangeven bij het gemeentebestuur -
minstens 2 werkdagen vóór de slachting. Vergeet niet het sanitelnummer of oornummer van het te slachten dier mee te brengen.
- Vul het aanvraagformulier in.
- Je slachtbewijs wordt aan gemaakt.
- Je wordt gecontacteerd (telefonisch, sms of via mail) wanneer het slachtbewijs klaar ligt aan het onthaal.
- Controleer welke keuze je hebt gemaakt voor de afhaling van je slachtbewijs.
- Haal je slachtbewijs op, je hoeft hier geen afspraak voor te maken, je kan dit ophalen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en oud gemeentehuis en sociaal huis Sint-Amands.
- Je dient 10 euro te betalen.
- Slachtingen in het slachthuis
Kies je voor een slachting in het slachthuis en heb je een
registratienummer, dan moet je niet elke keer opnieuw een slachtbewijs halen bij je gemeente. Je kan voor elke slachting rechtstreeks naar het
slachthuis gaan.
Meebrengen
- je identiteitskaart
- het Sanitelnummer of oornummer van het dier
- 10 euro
Bedrag
10 euro
Regelgeving
De bescherming van dieren bij het slachten of doden
wordt geregeld door de Europese verordening (EG) nr. 1099/2009 inzake de
bescherming van dieren bij het doden. Die verordening bepaalt de regels
die van toepassing zijn
- op het slachten of doden van dieren die gehouden worden voor de productie van levensmiddelen, wol, huiden, pelzen of andere producten
- op het doden van dieren in het kader van dierziektebestrijding.
De verordening is niet van toepassing op het doden van dieren in het
kader van wetenschappelijke experimenten, jacht of visserij en culturele
of sportieve evenementen. En ze is ook niet van toepassing op pluimvee
en konijnen die door hun eigenaar voor eigen consumptie buiten een
slachthuis worden geslacht. Hier geldt wel nog steeds de algemene
dierenwelzijnswet van 1986.
Contactinformatie
Oud-gemeentehuis Sint-Amands (op afspraak)
Livien Van der Looystraat 10
2890 Puurs-Sint-AmandsOpeningsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten
Gemeentehuis Puurs-Sint-Amands
Forum 6
2870 Puurs-Sint-AmandsOpeningsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten