Sneeuw- en ijzelbestrijding

​​Dwarrelen er sneeuwvlokken uit de lucht? Dan staan onze strooiploegen paraat. Tot begin april waken zij over de wegen: minstens twee keer per nacht checkt de verantwoordelijke de weer- en wegtoestand. Ligt de weg er glad bij? Dan rukken de strooiwagens vanaf vier uur ‘s ochtends uit.

Het doel van de strooiploegen? De wegen berijdbaar maken tegen de ochtendspits. Maar bij een zware wintertoestand die pas in de loop van de ochtend de kop opsteekt, is dat niet voor a​​lle wegen tegelijkertijd mogelijk. De strooiploegen starten daarom met de gemeentelijke invalswegen naar Puurs-Sint-Amands. Daarna volgen de hoofdwegen, de trajecten van het openbaar vervoer, en de verbindingswegen tussen de dorpskernen. Op werkdagen strooien ze ook de fietspaden. En als het sneeuwt, maken ze de voetpaden aan de openbare gebouwen vrij. De strooidiensten van de Vlaamse overheid nemen de gewestwegen, de N16 en N17, voor hun rekening.

Woonwijken: sneeuwpret en sneeuwruimen
In jouw woonwijk komen de strooiploegen níét. Zo genieten de jongsten onder ons van hun portie winterpret. Ook in doodlopende straten wordt niet gestrooid. Meestal rijdt daar, net als in woonbuurten, te weinig verkeer om het zout zijn werk te laten doen, en heeft strooien dus weinig zin.

Nieuw aangelegde straten en fietspaden in beton mogen het eerste jaar niet bestrooid worden. Ook op spooroverwegen mag niet gestrooid worden.

Regelgeving

Aandachtspunten

Sneeuwpret is één ding. Maar zonder te vallen thuis of in de winkel raken, is ook belangrijk. Daarom ben jij bij ijzel en sneeuw verplicht om jouw stukje voetpad vrij te maken. Hoe? Je strooit zout nadat je sneeuw en ijs op een hoop keerde. Die verzamel je langs de boordstenen – niet op de rijweg. Zo creëer je een veilige doorgang.

Contactinformatie