Masterplan Echo's van de Schelde

      Hier vind je de meest gestelde vragen over 'Masterplan Echo's van de Schelde'.

      Ja!
      De Vlaamse Waterweg werd van in het begin heel nauw betrokken bij dit project.
      De projectingenieur van de Vlaamse Waterweg is bij elke vergadering aanwezig. Hun advies is heel belangrijk in onze plannen.

      Begin 2020 gebeurde er een inspectie van de damwand en een corrosiemeting. Hieruit bleek dat het verlagen van de damwand en het verhogen van het achtergelegen plein een positieve invloed heeft op de stabiliteit van de kaaimuur. De Vlaamse Waterweg zal samen met de gemeente een grondige technische studie hiervoor laten uitvoeren.

      Daarnaast blijft ook het Sigmaplan van kracht. Het sigmaplan is gestart in 1976. Toen zijn dijkhoogtes vastgelegd. Die zijn bij de actualisatie begin jaren 2000 behouden.
      De “extra” nood aan waterberging omwille van klimaatverandering, … wordt sinds 1976 niet zozeer in de hoogte voorzien maar wel in de breedte. Dit doen we door extra overstromingsgebieden zoals Wal Zwijn tegenover Sint - Amands. Dat is het concept van “ruimte voor de rivier”.

      In Sint - Amands liggen de dijken al op hoogte. Jammer genoeg zijn er nog vele kilometers te lage dijken (vb langs de Durme of meer richting Gent) waar we in de breedte geen ruimte beschikbaar hebben. Die te lage dijken op hoogte brengen heeft prioriteit.
      In het huidige Sigmaplan zijn al “reservegebieden” voorzien (v.b. de Blankaart in Hamme). Die kunnen we, als in 2030 blijkt dat de zeespiegelstijging erger is dan voorzien, bijkomend inschakelen.

      Het masterplan Echo’s van de Schelde is een rode draad, een toekomstvisie. Dat plan willen we stap voor stap uitvoeren, gespreid in de tijd en met aandacht voor de huidige financiële draagkracht van onze gemeente. De tijdshorizon is een periode van 10 jaar.

      In deze legislatuur voorzien we budgetten om deelprojecten zoals de zorgsite en de Scheldeboorden uit te voeren. Ook na 2024 voorzien we budgetten, altijd gespreid in de tijd.

      Naast de eigen gemeentemiddelen zetten we maximaal in op subsidiemogelijkheden en op cofinanciering van andere partners, zoals de Vlaamse overheid. Een belastingverhoging is dus niet nodig voor dit project.

      Tijdens de infomarkt op 25 januari en de participatieavond op 24 september werd toegelicht dat over de naam van het museum nog niet beslist is. Voorlopig gebruiken we als werktitel Belevingscentrum Water en Woord.

      Deze vraag ligt op tafel om verschillende redenen:

      • Hoe kunnen we de collectie van het E. Verhaerenmuseum verder ontsluiten zodat we deze belangrijke schrijver de plaats geven die hij verdient? We stellen vast dat heel wat mensen het graf van Verhaeren bezoeken maar weinigen de stap zetten naar het museum om meer te ontdekken over zijn leven.
      • Een museum is vandaag de dag geen statisch gegeven meer. Het is een plaats waar iets te beleven valt en publiek vanzelf aantrekt. We stellen vast dat de huidige infrastructuur hier niet in slaagt.
      • De Scheldevallei is kandidaat om uit te groeien tot een Nationaal Park, waarbinnen Sint-Amands de toegangspoort kan zijn.
      • ….

      Het is daarom belangrijk de mogelijkheden (verbreding van de inhoud) en de ligging van het museum (locatie/ gebouw) in deze fase verder te onderzoeken.

      We willen een nieuwe plaats creëren voor een breed publiek waar regionale en gemeentelijke schatten gekoesterd worden in een ontmoetings- of belevingscentrum. ‘Water’ (de Schelde en natuur) en ‘Woord’ (Verhaeren en tal van andere schrijvers, kunstenaars …) verbinden mensen en zorgen voor nieuwe uitgangspunten en ontmoetingen. Door deze nieuwe visie kunnen we de collectie van Verhaeren combineren met streekproducten, een toeristisch infopunt, info over het nationaal park en de Sigmaplannen, ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, kenniscentrum…

      Neen.
      Op de infomarkt toonden we de ideeën van de ontwerpers, waaronder het ‘betonnen blok’. Hoewel de gemeente zelf nog heel wat opmerkingen op deze ideeën had, wilden we suggesties en opmerkingen ontvangen van de inwoners op de oorspronkelijke plannen. Spijtig genoeg blijft dit beeld de ronde gaan. Dit zal echter niet het toekomstbeeld van Sint-Amands worden.

      Hoe zal het museum er uitzien?
      Dat weten we nog niet. Naast het programma zoeken we een geschikte locatie. Van zodra dit duidelijk is, schrijven we een architectuurwedstrijd uit om het museum te ontwerpen.

      Ja.
      In de huidige planvoorstellen verdwijnen alle parkeerplaatsen op de Kaai. Maar de gemeente compenseert deze parkeerplaatsen op andere plaatsen in de onmiddellijke omgeving. Sommige parkings kunnen we optimaliseren. We zullen ook nieuwe parkeerplaatsen creëren. Dit onderzoeken we momenteel. De parkeerplaatsen in de Kerkstraat blijven bestaan voor kortparkeren. Zo kan je snel een boodschap doen of een misviering bijwonen.

      Neen.
      De gemeente zal geen onteigeningen doen. Wel proberen we eventuele interessante percelen of panden aan te kopen. Dit bespreken we met de betreffende eigenaar(s). Wanneer de eigenaar niet wenst te verkopen, dan zoeken we alternatieven.