Zoek je mee naar de Aziatische hoornaar? 

27
feb
2023
Zoek je mee naar de Aziatische hoornaar_ Zo red je de bijen!

Zo red je de bijen! 

Enkele jaren geleden vloog de Aziatische hoornaar ons land binnen. De wesp voelt zich hier ondertussen heer en meester en doodt massaal onze bijen. Lut Verbeeck (59), voorzitter van Imkersvereniging Klein-Brabant, trekt aan de alarmbel en roept ook jouw hulp in. 

Waarom veroorzaakt de Aziatische hoornaar problemen in de natuur? 

“De Aziatische hoornaar heeft het gemunt op onze bijen. Die zitten boordevol eiwitten waarmee de hoornaars hun kleine larven voeden. Heel wat bijen sterven en diegene die overschieten, durven amper uitvliegen. Maar we hebben bijen juist nodig voor de bestuiving van gewassen, anders komt onze groente- en fruiteelt in de problemen.” 

“Recent is trouwens ontdekt dat Aziatische hoornaars ook andere insecten zoals wespen en libellen doden. Ze vormen dus een echte bedreiging voor onze biodiversiteit.” 

Is de Aziatische hoornaar ook gevaarlijk voor de mens? 

“Als je in de buurt van hun nest komt, worden ze héél agressief. Ze vallen met meerderen tegelijk aan, kunnen gif in je ogen spuiten en klampen zich vast in je huid. Wie al gestoken werd, bevestigt dat het veel pijnlijker is dan een gewone wespensteek. De Aziatische hoornaar vormt dus ook een gevaar voor de volksgezondheid.” 

“De Aziatische hoornaar doodt bijen, maar die hebben we hard nodig voor de bestuiving van onze gewassen.” 

De Europese Unie verplicht haar lidstaten om in te grijpen. Hoe kunnen onze inwoners helpen? 

“Wij roepen iedereen op om in maart en april extra alert te zijn. Want het is dán dat de koningin van de Aziatische hoornaar haar eerste – nog bescheiden – nest maakt. Zie je de koningin in haar eentje vliegen? Dood ze dan meteen. Vind je haar nest, bijvoorbeeld in je tuinhuis, aan je carport of in je schuur? Meld dat dan op www.vespawatch.be. Een specialist wordt automatisch verwittigd en komt ter plaatse om het nest te verdelgen. Doe dat nóóit zelf, want het is gevaarlijk.” 

Waarom is het opsporen van de hoornaar in het voorjaar zo cruciaal? 

“Als je dán het kleine nest onderschept, vermijd je dat er in de zomer een tweede grote nest komt. Want dan krijgt de koningin versterking van haar werkers die hoog in de bomen een gigantisch nest maken. Tegen het einde van de zomer worden daar honderdvijftig jonge koninginnen geboren waarvan tien procent de winter overleeft. Dat betekent dat er uit een nest van dit jaar volgende lente vijftien nieuwe nesten kunnen ontstaan.” 

“Omdat die grote zomernesten zo hoog hangen, zijn ze bovendien moeilijk op te sporen. En als we ze niet vinden, kunnen we ze natuurlijk ook niet verdelgen. Spot jij er toch één? Doe ook dan een melding via Vespawatch en wacht tot er een specialist bij jou komt.” 

Zo herken je de Aziatische hoornaar 

De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp en kleurt overwegend zwart. Maar let op de: 

  • gele band rond het achterlijf 
  • gele poten 

Verwar de Aziatische hoornaar niet met de Europese hoornaar die onschuldig is. Die laatste is nog groter en heeft vooral roodbruine kleuren. 

 

Ook wij geven om de bij! 

Puurs-Sint-Amands wil een bijenvriendelijke gemeente zijn. Daarom maakten we het actieplan ‘Red onze bij’ - samen met de Imkersvereniging, Vriendenkring Hof van Coolhem, Natuurpunt Klein-Brabant en Velt Klein-Brabant. Wat doen we zoal? 

  • Bijenhotels opzetten: daar kunnen wilde bijen in alle rust hun eitjes leggen, je vindt er onder meer ééntje in Hof van Coolhem 
  • Biostrade aanleggen: dat is een aaneenschakeling van groene zones waar bijen makkelijk voedsel vinden 
  • Beperkt maaien: zo krijgen we bloemenrijke bermen boordevol nectar, een smulfestijn voor de bijen 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.