Dorpsroutes en sites

Hoe verplaats je je vlot tussen de Scheldekaai en de landkaai? Via de dorpsroutes! Dat zijn zes verbindingen voor de trage weggebruiker – ideaal om de dorpskern te doorkruisen.

Bekijk de routes op een overzichtskaart.

Via de routes passeer je langs erfgoed, parken, winkels, scholen, … En op sommige routes tref je ook gemeentelijke voorzieningen aan: maak kennis met site de Nestel, de zorgsite en de sportsite.

Dorpsroute 1: Belevingsroute

Deze route voert je veilig van de Heikant naar de Marthe Massintuin. Dat gebeurt langs een bestaand pad dat we nog beter maken. Zo komt er een oversteekplaats aan de Aldi. De route krijgt een groene tint én wordt verbreed zodat tweerichtingsverkeer mogelijk is voor fietsers en voetgangers.

Kaartje dorpsroute 1

Dorpsroute 2: Fietsstraatroute

Fiets veilig door het historische centrum tussen GC de Nestel en de kaai. Onderweg kom je het oude dorpspleintje aan de Kerkhofdries tegen – net als publieke plaatsen zoals dorpshuis De Leeuw.

Ontdek onze plannen met site de Nestel.

Kaartje dorpsroute 2

Dorpsroute 3: Historische route

Deze route brengt je van het voormalige station in de Marthe Massinstraat naar de dijk. Fietssuggestiestroken en publieke groene ruimtes maken je tocht des te aangenamer. Een pareltje onderweg is zonder twijfel de pittoreske Dam: met kasseien uit 1868 ligt hier een van de oudste straten uit de regio onder je voeten.

Kaartje dorpsroute 3

Wat met het oud-gemeentehuis?
Op deze route kom je het oud-gemeentehuis tegen. Blikvanger daar is de ‘Bloemenvilla’ uit het begin van de twintigste eeuw – in de volksmond beter bekend als Villa Van Stappen. De voormalige gemeente Sint-Amands kocht het monumentale pand als gemeentehuis en zette er nieuwe bouwdelen waar nu nog de gemeentelijke loketten zitten. Die verhuizen op termijn naar het Godshuis aan het woonzorgcentrum. De Bloemenvilla wordt sowieso behouden en in ere hersteld.

Dorpsroute 4: Parkroute

Wat dacht je van een route die je meeneemt door het groen? Tussen het mobipunt en de dijk doorkruis je het park aan de zorgsite én het park aan de Scheldeboorden. Hier wandel en fiets je dus in een groene omgeving met veilige oversteekplaatsen.

Kaartje dorpsroute 4

Ontdek onze plannen met de zorgsite.

Dorpsroute 5: Sportroute

Ben je aan de landkaai ter hoogte van de Sportlaan? Dan bereik je via deze route vlotjes het Scheldestrand ter hoogte van restaurant Den Amandus. Onderweg zijn heel wat sportmogelijkheden. En de statige Amandusdreef krijgt nog meer uitstraling door het aanplanten van extra bomen.

Kaartje dorpsroute 5

Ontdek onze plannen met de sportsite.

Dorpsroute 6: Natuurroute

Deze route verbindt het LAB met restaurant Den Amandus. Dat gebeurt deels langs de Scheldelaan. En het stukje dat dwars door de Scheldeboorden gaat? Dat moeten we nog aanleggen – zo komt er op termijn een handige doorsteek tussen de Kuitegemstraat en de dijk. Op deze tocht doorkruis je verschillende landschappen: van landbouwpercelen tot natuurgebieden.

Kaartje dorpsroute 6

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.