RUP Poortersbossen

Ken jij de Poortersbossen al? Dat is een gebied ten oosten van Park Fort Liezele, achter het Winkelveld, richting Sportpark De Schans. Daar hebben we mooie plannen mee.

Natuur- en recreatiegebied

Het gebied Poortersbossen bestaat nu uit landbouwgrond, bos, natuurgebied, recreatiegebied en woonuitbreidingsgebied. Via het RUP willen we dit gebied herbestemmen naar landbouwgebied, een stukje recreatiegebied en vooral natuurgebied om te bebossen. Zo breiden we de Poortersbossen sterk uit.

Publieke raadpleging

Van 26 februari tot en met 26 april 2021 werd een publieke raadpleging gehouden over de start- en procesnota. Meer weten? 

kaart RUP Poorterbossen

25.000 bomen

Onze gemeente zal samen met Agentschap Natuur en Bos 25.000 bomen planten in het gebied. Natuurwerk is al volop gestart, in opdracht van Agentschap Natuur en Bos, met de bebossing van zeven hectare in de Poortersbossen. Op zaterdag 27 februari 2021 hebben onze burgemeester Koen Van den Heuvel en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir er ook samen een boom geplant.

Wist je dat er in de Poortersbossen ook een eigen bos komt van radiozender MNM? Dj's Sander Gillis en Laura Govaerts overleefden een week in een bos: daar was geen voedsel, geen drank, geen slaapplek. Maar dankzij de hulp van de MNM-luisteraars slaagde de expeditie. De beloning? 2500 bomen: en die krijgen een plekje in onze poortersbossen. De eerste boom werd in april gepland, de andere 2499 bomen volgen in het najaar.

Verken nu al het junglepad!

Goed nieuws: je kunt vandaag al op ontdekking in de Poortersbossen. Start in Letterheide en volg de gele pijlen die je trakteren op een korte wandeling door dit rustgevende gebied. Onderweg kom je een junglepaadje tussen de wilgen tegen, superleuk voor de kleinste avonturiers.

Junglepad

Vooruitstrevende visie op ruimte

Aangenaam wonen, werken en bewegen in onze gemeente vraagt om een doordachte visie op ruimte en mobiliteit. Daarom werken we aan een beleidsplan waaraan jij nog mee mag sleutelen. Je leest er hier alles over.

Binnen dit beleidsplan rijpen al een paar eerste projecten. Eén daarvan is dit RUP Poortersbossen. En er wordt ook al gewerkt aan het Masterplan Kalfort.

Wist je dat we door onze doordachte visie op ruimte en mobiliteit al in de prijzen vielen? Van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (vrp) mochten we in juni 2021 de “Openruimtebeker” in ontvangst nemen. Vrp verkoos onze gemeente als winnaar omdat we met het RUP Poortersbossen een aantal terreinen herbestemmen om water meer ruimte te geven, meer natuur en bos creëren, landbouw behouden en recreatieve netwerken en extra verbindingen aanleggen voor fietsers, voetgangers, … 

Jij krijgt inspraak

  • Informatiemoment

Op donderdag 18 en zaterdag 20 maart was er een coronaproof participatiemoment. Honderden inwoners kwamen tijdens hun tijdslot de plannen bekijken in Dorpshuis Vrededaal. 

Kon je er niet bij zijn? Geen probleem. Je kunt de presentatie en de infoposters ook online bekijken.

 

  • Wandeling

Wil je met eigen ogen zien over welke gebieden we het hebben in Kalfort? Vanaf vrijdag 19 maart kun je er een wandeling door maken. De twee routes (masterplan en RUP) starten aan Vrededaal. Je vindt de routes daar buiten in een glazen brievenbus en op onze website. Infoborden onderweg geven je meer uitleg over de plannen

 Poortersbossen